Wat de exacte levensduur van een printer zal zijn, dat kun je van tevoren niet weten. Maar, als je weet welke factoren van invloed zijn op de levensduur, dan wordt het wel een stuk makkelijker om een schatting te maken. Benieuwd wat deze factoren precies zijn? We hebben de informatie voor je verzameld, zodat je precies weet waar je op moet letten als je een nieuwe printer gaat kopen. Ben je niet van plan om een nieuwe printer te kopen, maar wil je weten wat je kunt doen om de levensduur van je huidige printer te verlengen? Lees dan onze tips voor een langere levensduur van je printer.

Voor wie wel op het punt staat om een nieuwe printer te kopen leggen we graag uit waar je naar moet kijken om de levensduur van een printer in de schatten. Deels is de levensduur van een printer afhankelijk van de kwaliteit die de fabrikant levert. Het merk printer speelt dus zeker een rol. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een duurdere printer ook langer mee zal gaan. De gebruikte materialen zijn beter, duurzamer en minder gevoelig voor slijtage. Naast de kwaliteit die vanuit de fabriek geleverd wordt, is de levensduur van een printer ook sterk afhankelijk van het gebruik. In dit geval bedoelen we met gebruik: de regelmaat waarmee je de printer gebruikt, het aantal afdrukken, de manier waarop je de printer gebruikt en in hoeverre je de printer onderhoudt.

Tips voor een langere levensduur van je printer

Uit onderzoek is gebleken dat een printer voor privégebruik gemiddeld na vijf jaar aan vervanging toe is. Zoals we eerder al noemden in deze levensduur afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal afdrukken en hoe de printer wordt gebruikt. Wil je er zeker van zijn dat je printer zo lang mogelijk meegaat? Lees onderstaande tips aandachtig door, zodat je weet hoe je jouw printer het beste kunt gebruiken en onderhouden.

Correct opstarten & afsluiten. Een simpele tip, die van grote invloed kan zijn: zorg er altijd voor dat je de printer op de juiste manier opstart en afsluit. Vooral het laatste is erg belangrijk. Druk nooit zomaar op de uit-knop tijdens het printen en trek al helemaal niet zomaar de stekker uit het stopcontact. Ook als de printer klaar is met printen, is het niet aan te raden om de stekker te verwijderen. Veel printers hebben extra functies ingebouwd, bijvoorbeeld om de spuitkanalen schoon te houden. Als plotseling de stroomkabel wordt verwijderd, dan kan dit leiden tot een storing. Wil je toch de stekker uit het stopcontact halen, zorg er dan in ieder geval voor dat de printer is uitgeschakeld.

Maak de printer regelmatig schoon. Vermijd een dikke stoflaag op de printer en zorg ervoor dat je ook de binnenkant van de printer goed schoonhoudt. Verwijder periodiek de cartridges en veeg met een vochtige doek de opgedroogde inkt van de printkoppen. Bij een laserprinter kun je de rubberen rollers schoonvegen. Let op: wees altijd voorzichtig met de binnenkant van de printer. Weet je niet precies hoe je te werk dient te gaan, raadpleeg dan eerst een specialist.

Wees voorzichtig bij foutmeldingen en storingen. Raadpleeg in het geval van een storing, bijvoorbeeld een vel papier dat is vastgelopen, altijd de handleiding van de printer. Ga niet zomaar aan het papier trekken of op knoppen drukken! Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je het probleem verergert in plaats van oplost. Kies er in plaats daarvan voor om het boekje erbij te pakken, hierin staat vaak precies omschreven wat je kunt doen om de storing te verhelpen.